از همین ابتدا بایستی بدانید که امکان بازگرداندن رنگ موهای سفید به رنگ سابق خود بدون رنگ کردن وجود ندارد! با این وجود، میتوانید با تغییر در سبک زندگی تان، روند سفید شدن موها را کندتر یا متوقف کنید. البته میزان موفقیت شما در رفع سفیدی موی سر به ژنتیک شما بستگی دارد.
موی بیشتر افراد در حدود ۵۰ سالگی شروع به سفید شدن میکند. این روند به طور معمول با پیدا شدن چند تار موی سفید در بخش جلوی سر آغاز میشود. به تدریج با گذشت زمان تعداد موهای سفید افزایش مییابد و بخش زیادی از موها را تشکیل میدهد.
برای رفع سفیدی موی سر (کند کردن فرایند سفید شدن موها) بایستی رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و با انجام اقدامات پیشگیرانه به حفظ رنگدانههای موجود در مو کمک کنید. استفاده از این روشها برای افرادی که دچار سفیدی “زودرس” موها میشوند (سفید شدن مو قبل از ۳۰ سالگی) ضروری است.
روشهای موثر رفع سفیدی موی سر
برای توقف یا کند کردن فرایند سفیدی موی سر، گزینههای متفاوتی پیش رو دارید. برخی از موثرترین روشها عبارتند از:
دریافت کافی ویتامینها و مواد مغذی
اگرچه فرایند سفید شدن موها بیشتر ژنتیکی است، اما داشتن رژیم غذایی نامناسب نیز این روند را تسریع میکند.
جذب ویتامینها و مواد معدنی ضروری موجب میشود که فولیکولهای مو ملانین (رنگدانه) مورد نیاز برای حفظ رنگ طبیعی موها را تولید کنند. آیا میخواهید بدانید که کدام ریز مغذیها در این میان نقش اساسی را ایفا میکنند؟
۱. کلسیم
کلسیم علاوه بر اینکه ماده ضروری برای تشکیل استخوان هاست، باعث حفظ سلامت اعصاب، قلب و عضلات نیز میشود.
لبنیاتی مانند شیر و ماست سرشار از این ماده معدنی هستند. همچنین میتوانید کلسیم را در سبزیجات دارای برگ تیره، غلات غنی شده و ماهی پیدا کنید.
بدین منظور بایستی حداقل سه سهم از لبنیات در رژیم غذایی روزانه خود داشته باشید.
۲. مس
کمبود مس تولید انرژی در بدن را مختل میکند و بر سلولهای خونی و بافتهای همبند تأثیر میگذارد.
این ماده معدنی به بدن کمک میکند تا آهن را متابولیزه کرده و سلولهای خونی جدید ایجاد کند. مس همچنین در تولید ملانین نقش دارد.
دریافت مقدار کافی مس در رژیم غذایی موجب میشود که تمامی این فرایندها در بدن به درستی انجام شود.
مس را میتوانید در بادام زمینی، بادام و عدس، جگر گاو، گوشت خرچنگ و قارچ سفید پیدا کنید.
۳. آهن
یکی از دلایل سفیدی زودرس موها کمبود آهن است. آهن یک ماده معدنی ضروری برای تولید هموگلوبین در گلبول های قرمز خون است. هموگلوبین وظیفه اکسیژن رسانی به اندامهای بدن را بر عهده دارد.
آهن مورد نیاز بدن با خوردن میزان کافی گوشت قرمز، عدس و سبزیجات دارای برگ تیره تامین میشود.
اگر گیاه خوار یا وگان هستید، همواره مواد غذایی غنی از ویتامین C مصرف کنید، تا به جذب آهن بیشتر در بدن کمک کند.
۴. پروتئین (کراتین)
حتما در مورد درمانهای کراتینه برای صاف و نرم کردن موها شنیده اید. خوب است بدانید که کراتین داخلی در حفظ سلامت عمومی موهای شما بسیار موثرتر است.
کراتین نوعی پروتئین است که در سلولهای سطحی پوست وجود دارد. هنگامی که پروتئینهای کراتین در فولیکولهای مو تجزیه میشوند، منجر به ریزش و تغییرات رنگدانه مو میشود.
البته کراتین یک ماده غذایی نیست که آن را بخورید، اما دریافت پروتئین کافی از رژیم غذایی، به بدن اجازه میدهد که اسیدهای آمینه را استخراج و آنها را به کراتین تبدیل کند.
۵. ویتامین B-۵ (اسید پانتوتنیک)
ویتامین B-۵ یک ماده مغذی ضروری است که موجب تولید انرژی در بدن و ساخت گلبولهای قرمز میشود.
اگرچه مطالعات روی موشها نشان داده است که ویتامین B-۵ میتواند روند سفید شدن موها را معکوس کند، اما هیچ مطالعه بالینی وجود ندارد که نشان دهد چنین اثراتی روی انسان نیز دارد.
با این حال، دریافت کافی ویتامین B-۵ انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند. غذاهای غنی از ویتامین B-۵ شامل ماهی، جگر گاو و ماست است.
۶. ویتامین B-۶
ویتامین B-۶ هم برای بهبود متابولیسم و سیستم ایمنی بدن ضروری است.
اگر بدن به میزان کافی ویتامین B-۶ دریافت نکند، دچار علائمی مانند خشکی مو، ترک خوردن لبها و خستگی مفرط میشود.
ویتامین B-۶ در مواد غذایی متنوعی مانند ماهی، مرغ، سیب زمینی و میوههایی غیر از مرکبات موجود است. کمبود ویتامین B-۶ در بین افرادی که گوشت نمیخورند بیشتر مشهود است.
۷. ویتامین B-۷ (بیوتین)
بسیاری از مردم بر این باورند که مصرف مکملهای بیوتین مو را ضخیم و مستحکم میکند. پژوهشها نیز نشان میدهد که کمبود بیوتین در سفید شدن زودرس موها نقش دارد.
۸. ویتامین B-۹ (اسید فولیک)
ویتامین B-۹ (فولات یا اسید فولیک) به بدن کمک میکند تا اسیدهای آمینه را متابولیزه کند و برای بهبود عملکردهای متابولیکی و DNA ضروری است.
کمبود ویتامین B-۹ در بدن موجب تغییر رنگدانه مو، پوست و ناخن میشود. مواد غذایی مانند لوبیا، مارچوبه، سبزیجات برگ دار و مرکبات سرشار از فولات هستند.
۹. ویتامین B-۱۲
کمبود ویتامین B-۱۲ یکی از دلایل عمده سفید شدن زودرس موهاست.
پژوهشگران معتقدند که کمبود ویتامین B-۱۲ که اغلب با کمبود اسیدفولیک و بیوتین همراه است موجب سفید زودرس موها میشود.
ویتامین B-۱۲ برای متابولیسم، تولید DNA و حفظ انرژی بدن ضروری است.
وجود غذاهایی مانند گوشت، لبنیات و غلات غنی شده در رژیم غذایی ویتامین B-۱۲ مورد نیاز بدن را تامین میکند. افراد وگان و گیاهخوار مستعد کمبود ویتامین B-۱۲ هستند، زیرا این ماده مغذی بیشتر در محصولات حیوانی وجود دارد.
۱۰. ویتامین D
ویتامین D برای حفظ سلامت استخوانها ضروری است. همچنین به بدن شما کمک میکند تا کلسیم را بهتر جذب کند.
پژوهشها نشان داده اند که افرادی که دچار سفیدی زودرس موها میشوند از کمبود ویتامین D رنج میبرند.
این یافته نشان میدهد که ویتامین D بر تولید ملانین در پیازهای مو موثر است.
ویتامین D را میتوانید با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب دریافت کنید. همچنین این ویتامین در غذاهایی مانند تخم مرغ، ماهیهای چرب و محصولات غنی شده وجود دارد.
۱۱. روغن ماهی
مطالعات نشان میدهد که میزان کلسترول بیشتری در افرادی که دچار سفیدی زود رس مو شدهاند، وجود دارد. مصرف مکملهای روغن ماهی به طور بالقوه میتواند یکی از راههای حل این مسئله باشد.
۱۲. فلز روی
روی یک ماده معدنی است که مسئول محافظت از سلولها و DNA در برابر مهاجمان است. همچنین روی به بدن در ساخت پروتئین کمک میکند. کمبود روی بر سلامت موها تأثیر منفی میگذارد.
این ماده معدنی در مواد غذایی مانند لوبیا، غلات کامل، گوشت قرمز و صدف موجود است.
۱۳. آنزیم کاتالاز
آنزیمهای کاتالاز مسئول تجزیه پراکسید هیدروژن به آب و اکسیژن هستند.
در افراد مبتلا به بیماری آکاتالاسمی، سطح این آنزیمها بسیار پایین است. کمبود این آنزیم با گذشت زمان، باعث تجمع سموم در بدن میشود.
مصرف مکملهای کاتالاز تنها در صورتی مفید است که سطح این آنزیمها در بدن کم باشد. پزشک با انجام آزمایشهایی این کمبود را تشخیص داده و مکمل مورد نیاز را تجویز میکند.
رفع سفیدی موی سر در طب سنتی
بسیاری از مردم برای تقویت موها و رفع سفیدی موی سر تمایل به استفاده از داروهای گیاهی دارند. در نظر داشته باشید که این داروها اگرچه منشا طبیعی دارند، اما عدم استفاده صحیح و رعایت نکردن دوز موثر میتواند مشکل آفرین باشد.
برای نمونه، یک گیاه چینی به نام Polygonum multiflorum وجود دارد که برای درمان برای آلوپسی (ریزش مو) و بیماریهای کبدی، دیابت و نارساییهای قلبی مورد استفاده میگیرد. اما تحقیقات نشان داده است که آسیب کبدی ناشی از مصرف این گیاه، بسیار مضر تر از مزایای احتمالی آن است؛ بنابراین بهتر است پیش از استفاده از هر داروی گیاهی نظر پزشک معالج تان را جویا شوید.
رفع سفیدی موی سر در جوانی
پزشکان توصیه میکنند برای رفع سفیدی موی سر در جوانی، سبک زندگی خود را تغییر دهید. این اقدامات کمک میکند تا زندگی و بدنی سالمتر داشته باشید:
۱. سیگار کشیدن را ترک کنید
سیگار دشمن سلامتی است. افزون بر تمام مضراتی که سیگار برای بدن دارد، میتواند موجب سفیدی زودرس موها، به ویژه قبل از ۳۰ سالگی شود.
اگر به فکر ترک سیگار هستید، با پزشک مشورت کنید تا بهترین راه دستیابی به این هدف را به شما معرفی کند. پیوستن به یک گروه ترک سیگار نیز شما را در این هدف مصممتر میکند.
۲. اضطراب و استرس تان را مدیریت کنید
ارتباط استرس زیاد با سفید شدن ناگهانی مو، به صورت قطعی اثبات نشده است. همچنین در مورد اینکه آیا واقعا ارتباط مستقیمی بین استرس طولانی مدت و سفیدی زودرس موها هست یا نه، بحثهایی وجود دارد.
به هر حال داشتن زندگی آرامتر و با استرس کمتر قطعا به حفظ سلامتی بدن کمک میکند. رعایت نکات زیر به کنترل استرس و داشتن آرامش بیشتر در زندگی کمک میکند:
- بین وظایف و مسئولیتهای تان اولویت بندی کنید و زندگی شخصی تان را فدای مسایل کم اهمیت نکنید.
- اگر برنامه تان از قبل پر شده، به کارهای اضافی “نه” بگویید.
- هر هفته زمانی را به سرگرمی مورد علاقه تان اختصاص دهید.
- روزانه مدیتیشن یا تمرینات تنفس عمیق را انجام دهید، این کار تنها ۵ دقیقه از وقت شما را میگیرد.
- برای کاهش استرس و تولید سروتونین بیشتر در مغز، روزانه ورزش کنید.
۳. اقدامات آسیب زننده به مو را کاهش دهید
- از موهای خود در برابر آفتاب محافظت کنید و روی آن را با کلاه یا روسری بپوشانید.
- دکلره کردن مو را به حداقل برسانید.
- از شانه دندانه پهن به جای برس استفاده کنید.
- موهای خیس را شانه نکنید.
- از وسایل حرارتی مانند اتو مو یا سشوار استفاده نکنید.
- از صابونها و شامپوهای با مواد شیمیایی خشن استفاده نکنید.
- شستشوی موها را به دوبار در هفته محدود کنید.
روشهای خانگی برای رفع سفیدی موی سر
مصرف روزانه برخی مواد غذایی موجب تقویت فولیکولهای مو و حفظ ملانین در آنها میشود.
زنجبیل. هر روز یک قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده تازه را با ۱ قاشق غذاخوری عسل مخلوط کرده و بخورید.
ملاس نیشکر. یک روز در میان، یک قاشق غذاخوری ملاس بخورید. این باور وجود دارد که خوردن ملاس روند سفید شدن مو را معکوس میکند.
دانه کنجد سیاه. گفته میشود خوردن یک قاشق غذاخوری دانه کنجد سیاه، دو تا سه بار در هفته، باعث رفع سفیدی مو شده و روند خاکستری شدن موها را معکوس میکند.
عصاره گیاه گندم. نوشیدن روزانه ۳۰ تا ۶۰ میلی لیتر عصاره گندم یا افزودن ۱ قاشق غذاخوری پودر سبوس گندم به سوپ یا اسموتی در رفع سفیدی موی سر موثر است.
آب هویج. روزانه یک لیوان آب هویج بنوشید تا ویتامینهای مورد نیاز فولیکولهای مو تامین شود.
کاتالاز. کاتالاز آنزیمی موثر در حفظ رنگدانههای مو است. غذاهای زیر غنی از آنزیم کاتالاز هستند:
- سیر
- کلم
- سیب زمینی شیرین
- کلم پیچ
- کلم بروکلی
- انواع بادام
ماسک موی خانگی برای رفع سفیدی موی سر
ماسک موی طبیعی با حفظ رطوبت، آبرسانی عمیق و تغذیه فولیکولهای مو، در حفظ سلامت موها بسیار موثر است. این باور وجود دارد که استفاده از ماسکهای زیر، روند سفید شدن موها را متوقف یا کند میکند.
روغن نارگیل. در این روش روغن نارگیل را یک روز در میان، قبل از خواب، به موها و پوست سر ماساژ دهید. صبح روز بعد، موهای تان را بشویید.
پیاز. یک پیاز را در مخلوط کن بیاندازید یا رنده کنید. سپس پوره پیاز را از صافی رد کنید تا تنها آب آن باقی بماند. آب پیاز را دو بار در هفته به پوست سرتان بمالید، اجاره دهید ۳۰ دقیقه روی موها بماند. سپس با شامپو بشویید و آبکشی کنید.
برگهای کاری. یک چهارم فنجان برگ کاری و نصف فنجان ماست را باهم مخلوط کنید تا شکل خمیری بگیرد. خمیر حاصل را به موها و پوست سر خود بمالید و بعد از ۳۰ دقیقه بشویید. این کار را هفتهای دو تا سه بار تکرار کنید.
روغن بادام. برای تهیه این ماسک موی موثر؛ روغن بادام و آب لیمو را با نسبت مساوی باهم مخلوط کنید. مخلوط را به مو و پوست سر ماساژ دهید. از این ماسک دو بار در روز و به مدت سه ماه استفاده کنید.
رزماری. یک شیشه ۲۴۰ میلی لیتری (به اندازه یک لیوان) بردارید. یک سوم آن را برگ رزماری خشک بریزید. باقی شیشه را با روغن زیتون بکر پر کنید. مخلوط را به مدت چهار تا شش هفته در مکانی آفتابی بگذارید و هر چند روز یک بار آن را تکان دهید. پس از گذشت شش هفته از آن به عنوان روغن مو استفاده کنید.
رفع سفیدی موی سر دائمی با رنگ موی طبیعی
یکی از روشهای رفع سفیدی مو، رنگ کردن موها با گیاهان رنگی است. از آنجایی که این رنگها شدت و ماندگاری رنگهای شیمیایی را ندارند، بایستی چندین بار روند رنگ کردن با آنها را تکرار کنید تا به رنگ دلخواه دست یابید. رنگهای طبیعی پیشنهادی عبارتند از:
موهای بلوند: چای گل بابونه، پوست لیمو، زعفران، گل همیشه بهار
موهای قرمز: آب چغندر، آب هویج، گلبرگ گل رز
موهای قهوه ای: قهوه، دارچین
موهای سیاه: پوست گردو، چای سیاه، مریم گلی، گزنه
روش استفاده از رنگهای طبیعی
دو روش استفاده از رنگهای طبیعی که در سراسر دنیا محبوب هستند عبارتند از:
۱. فلفل سیاه. ۱ قاشق غذاخوری فلفل سیاه تازه آسیاب شده و ۱ قاشق چای خوری آب لیمو تازه را در نصف فنجان ماست ساده مخلوط کنید. مخلوط را به موهای تان ماساژ دهید. اجازه دهید مخلوط ۱ ساعت روی موها بماند، سپس آن را بشویید. این روش را هفتهای سه بار تکرار کنید.
۲. حنا. مقدار کافی پودر حنا را در یک فنجان چای سیاه یا قهوه مخلوط کنید تا خمیری با غلظت ماست به دست بیاید. روی ظرف را بپوشانید و به مدت ۶ ساعت اجازه دهید بماند. سپس ۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون بکر را با آن مخلوط کنید و به موهای تان بمالید. بسته به شدت رنگی که میخواهید میتوانید پس از گذشت ۱ تا ۳ ساعت موهای تان را بشویید.
سخن آخر
با بالا رفتن سن، فولیکولهای مو نیز پیر میشوند. با پیر شدن فولیکولهای مو، رنگ کمتری تولید میشود. در نتیجه ملانین و رنگدانههای مو کمتر میشود و موها به رنگ خاکستری یا سفید به نظر میرسند.
اگرچه داشتن یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم میتواند به روند سفید شدن موها را کند یا متوقف کند، اما در واقع این ژنتیک شماست که نقش اصلی را در روند سفید شدن موها ایفا میکند.
در نظر داشته باشید که روشهای ارائه شده در این مطلب از نظر بالینی مورد بررسی قرار نگرفته اند تا میزان کارایی شان مشخص شود. اگر دچار سفیدی زودرس موها شده اید، حتما مساله را با پزشک در میان بگذارید تا علل این موضوع را بررسی کند و در صورت نیاز درمان مناسب را تجویز کند.
شما میتوانید تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبین موهیتو در قسمت دیدگاهها به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: Healthline
سوالات متداول
ژنتیک و افزایش سن دو عامل اصلی سفید شدن موها هستند. به مرور زمان و افزایش سن سلولهای تولید رنگدانه در فولیکولهای مو فعالیت خود را کاهش میدهند. به همین موهای شما ابتدا خاکستری و کمکم سفید میشوند. مصرف بعضی داروها، دخانیات، سبک زندگی ناسالم و استرس از دیگر عوامل شناخته شده مرتبط با سفیدی موها هستند.
تحقیقات نشان داده است که کمبود همزمان ویتامین B12، فولیک اسید و بیوتین باعث سفید شدن زودرس موها در افراد میشود. اگر با کمک آزمایشهای تشیخصی متوجه کمبود این ویتامینها در بدن خود شدید، مصرف مکملها میتواند به شما در بازگشت سلامت موها و رنگدانههای آن کمک کنند.
روغن سیاهدانه، روغن زیتون، حنا و قهوه از جمله مواد طبیعی هستند که میتوانند به بازسازی رنگدانههای سیاه در موها کمک کنند. البته داشتن رژیم غذایی صحیح به منظور جبران کمبودهای ویتامینی و معدنی میتواند نقش بسیار بیشتری داشته باشد.